|
|||||||||||||||||||||||||||||||
גבול אחריותמונח בביטוח אחריות חוקית – סכום שנקבע בהסכמה מראש בין המבטח לבין המבוטח שמציין את הסכום המרבי שישולם על-ידי המבטח לפי הפוליסה במקרה של תביעה שתוגש נגד המבוטח. גובה גבול האחריות בנוסף להיקף הסיכון מהווים בסיס לחישוב הפרמיה. בביטוח אחריות חוקית תשלם חברת הביטוח מעל ובנוסף לגבול האחריות הוצאות משפט סבירות שעל המבוטח לשאת בהן בשל חבותו.
גוף מוסדימונח בענפי הביטוח, קופות הגמל והפנסיה - מבטח וחברה מנהלת. הגופים המוסדיים הם חברות הביטוח קופות הגמל וקרנות הפנסיה.
גורם הפוליסהמונח בביטוח חיים – סכום הנוסף לפרמיה נטו (עלות הסיכון) שמייצג את עלויות חברת הביטוח בשל הטיפול בפוליסה. גורם הפוליסה בד"כ צמוד למדד.
גורם הפוליסה
גיל כניסהמונח בביטוחי חיים, בריאות וסיעוד - הגיל שבו היה המבוטח בעת תחילת הביטוח. בדרך כלל, עלות הפרמיה גבוהה יותר ככל שגיל הכניסה הוא יותר גבוה.
גניבה פשוטהמונח בביטוח רכוש - ההגדרה שונה מהגדרת המונח בחוק הפלילי. הכוונה לגניבת רכוש מבלי להשאיר סימנים על שימוש בכוח ובאלימות בכניסה או ביציאה מהמקום המבוטח. כיסוי גניבה פשוטה בדרך כלל אינו מקובל בבתי עסק אולם כלול בביטוח הדירה ותכולתה אלא אם כן ויתרתם על כיסוי זה). ביטוח סיכוני פריצה ושוד, בד"כ אינו כולל כיסוי לסיכוני גניבה פשוטה.
דוח תביעותמונח בכל ענפי הביטוח – דוח לגבי תביעות שהגיש המבוטח ואשר הוגשו נגדו (בביטוח אחריות חוקית) על פי הפוליסה. הדוח ממוצא בדרך כלל על ידי חברת הביטוח למבוטח. במסגרת ביטוח רכב רכוש וחובה מחויבת חברת הביטוח למסור למבוטח לקראת תום תקופת הביטוח דוח בכתב המשקף את מצב התביעות בפוליסה.
דמי אשראימונח בכל ענפי הביטוח - סכום כסף אותו נדרש המבוטח לשלם למבטח כאשר הפרמיה אינה משולמת במזומן - לפי החוק, על חברת הביטוח להציג למבוטח כל תשלום וכן את תנאי ההצמדה שחלים עליו ואת שיעור הריבית בחישוב שנתי עפ"י הנוסחה המופיעה בתקנות חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח).
דמי הביטוחהפרמיה - מונח בכל ענפי הביטוח - מחיר הביטוח המשולם על ידי המבוטחים לחברת הביטוח תמורת התחייבות חברת הביטוח לפי הפוליסה. הפרמיה אמורה לשקף את עלות הסיכון. לפי חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א - 1981 חל איסור על תיאור מטעה, בין היתר, של דמי הביטוח והתשלומים אחרים שעל המבוטח לשלם למבטח.
דמי הביטוח נטופרמיה נטו היא הפרמיה שאינה כוללת את מרכיב הדמים.
דמי הביטוח ברוטופרמיה ברוטו היא הפרמיה שכוללת את מרכיב הדמים אותם נדרש המבוטח לשלם לחברת הביטוח. לפי חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א - 1981 חל איסור על תיאור מטעה, בין היתר, של דמי הביטוח ותשלומים אחרים שעל המבוטח לשלם.
דמי ניהולמונח בתחום ביטוח החיים והפנסיה - החלק מהפרמיה המשולם על ידי המבוטח המשמש למימון הוצאות שיווק וניהול תיק הביטוח ואינו נצבר לזכות המבוטח. דמי הניהול מחושבים כאחוז מתוך הסכום המשולם על יד המבוטח ומתוך סכום הצבירה בתיק. שיעור דמי הניהול שונה בין תוכניות הביטוח והפנסיה השונות. בכל מקרה קיים הבדל משמעותי לטובת קרנות הפנסיה בשיעור הנמוך של דמי הניהול לעומת תוכניות ביטוח החיים (בערך מחצית הסכום).
דמיםמונח בכל ענפי הביטוח - סכום כסף הנוסף לפרמיה נטו האמור לכסות את הוצאות המבטח וסוכני הביטוח. בביטוח כללי נהוג לגבות: דמי רישום דמי פוליסה, היטלים, ודמי אשראי. סוכני הביטוח ומבטחי המשנה אינם מקבלים עמלה מרכיב הדמים אלא מהפרמיה נטו בלבד. לפי חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א - 1981חל איסור על תיאור מטעה, בין היתר, של דמי הביטוח ותשלומים אחרים שעל המבוטח לשלם.
החמרה בסיכוןמונח בתחום עקרונות הביטוח - שינוי המגדיל את סיכונו של המבטח שחל לאחר מתן תשובה לשאלה שהוצגה למבוטח לפני כריתת חוזה הביטוח או לאחר מסירת הפוליסה למבוטח וכן דבר המגלה, כי תשובה לשאלה בעניין מהותי היתה לא נכונה ויש בכך כדי להחמיר את סיכון המבטח החמרה של ממש.
החרגה רפואיתמונח בביטוחי אדם - במקרה של בעיה רפואית או בריאות לקויה של המבוטח לפני כניסתו לביטוח. חברת הביטוח קובעת, כי החמרה במצב הקיים או כל מקרה שנובע ממנו אינו מבוטח.
הלוואהמונח בביטוח חיים – פוליסה לביטוח חיים הכוללת מרכיב חיסכון הכוללת ערכי פדיון מאפשרת למבוטח לקבל הלוואה מחברת הביטוח עד שיעור מסוים מגובה ערכי הפדיון שנצברו בפוליסה. הלוואה זו נושאת ריבית שהיא בד"כ ריבית קבועה.
המאגר לביטוח רכבמונח בביטוח רכב – ראו הפול.
המפקח על הביטוחגוף הכפוף לשר האוצר שתפקידו, בין היתר, לתת רישוי ולפקח על חברות ביטוח וסוכנים ולטפל בפניות הציבור נגד חברות הביטוח וסוכנים.
הנחת העדר תביעותמונח בכל ענפי הביטוח – הנחה שניתנת על ידי חברת הביטוח למבוטח בחידוש הביטוח (לפי סיכום שנעשה ביניהם מראש) בעת חידוש הביטוח מהפרמיה של השנה החדשה בשל אי הגשת תביעות (או הגשת תביעות שעולה עלה על ההיקף שסוכם). לגבי ביטוח רכב –ראו בונוס מלוס לעיל.
הסיבה הקרובהמונח מתחום עקרונות הביטוח - מבחן שנזקקים לו כאשר באירוע הנזק יש מעורבות של גורמים אחדים שלא כולם מבוטחים לפי הפוליסה. לפי מבחן הסיבה הקרובה יש לאתר את הסיבה הקרובה לאירוע (לאו דווקא מבחינת זמן ו/או מקום) שפעלה ברציפות וביעילות וללא התערבות של גורם נוסף גרמה למקרה הביטוח שבלעדיה לא היה מתרחש כלל.
הפולמונח מתחום ביטוח רכב - המאגר לביטוח רכב בישראל עוסק בביטוח סיכונים מיוחדים של רכב. הפול מחויב לבטח כל מי שפונה אליו בבקשה לביטוח רכב חובה. מדובר על ביטוח משותף של כל חברות הביטוח שעוסקות בביטוח חובה לרכב בישראל.
הצעת ביטוחמונח בכל ענפי הביטוח - טופס שמנוסח ומופק על ידי חברת הביטוח. זהו שאלון המופנה למבוטח שנדרש לענות על כל השאלות בכתב בכנות ובאופן מלוא. הצעת הביטוח כוללת בדרך כלל גם הצהרה לגבי נכונות הפרטים וכן ויתור על סודיות רפואית בביטוח אדם. עצם מילוי הצעת הביטוח אינו הופך את המציע למבוטח, לשם כך עליו לקבל אישור בכתב מסוכן הביטוח או מהחברה.
הרשעות חמורותמונח מתחום ביטוח רכב חובה - הרשעות חמורות העשויות להשפיע על עלות ביטוח רכב חובה הן אותן ההרשעות שהביאו בזכות עצמן לשלילת רישיון (אלא אם כן ביטל בית המשפט שלילה זו). לפי חוזר הפיקוח על הביטוח 2005-1 32, בקביעת מספר ההרשעות החמורות, יכללו כל ההרשעות שאירעו בשלוש השנים שקדמו לתאריך תחילת הפוליסה, לכל הנהגים הנוהגים ברכב בדרך קבע בשל נהיגת רכב מאותו הסוג (הן אם הרכב היה בבעלות פרטית והן אם בבעלות חברה).
השבה מערכתיתחיוב חברות ביטוח, על ידי הפיקוח על הביטוח, להשיב כספים לכל המבוטחים באופן גורף, כאשר מחלקת פניות הציבור של הפיקוח מוצאת, כי תלונה שהופנתה לפיקוח על הביטוח היא תלונה מוצדקת וכי קיימים מקרים נוספים דומים אשר בהם חברות הביטוח קיפחו מבוטחים בצורה דומה למקרה אשר לגביו הוגשה התלונה.
השבת סכום הביטוח לקדמותו לאחר נזקמונח בביטוחי רכוש ואחריות חוקית – כינון הפוליסה (להבדיל מערך כינון!) – לאחר קרות נזק שאינו אובדן מלא – ורק אם המבוטח שיקם את רכושו - כדי לבטח מחדש את הרכוש ששוקם - על המבוטח לשלם בשל כך פרמיה נוספת. בביטוח אחריות חוקית כלפי צד שלישי לפי פוליסת ביטוח רכב פרטי ומסחרי עד 4 טון יש לנכות מתגמולי הביטוח בשל נזק חלקי את עלות כינון הפוליסה מתגמולי הביטוח בשל נזק לרכוש ובשל הסכום ששולם לצד ג' (גבול האחרית חוזר לקדמותו).
השתתפות עצמיתמונח בתביעות בכל ענפי הביטוח – החלק הראשון מכל נזק אותו נושא המבוטח בעצמו. ההשתתפות העצמית נקבעת במפרט הפוליסה לכל מקרה ומקרה. ההשתתפות יכולה להיקבע, בהתאם למקרה, לפי סכום נקוב מראש, באחוזים מהנזק, מסכום הביטוח או אפילו מהפרמיה וכן בתקופת זמן (בביטוח אי כושר לעבודה). מטרת ההשתתפות העצמית לעודד את המבוטח למנוע נזקים ולחסוך ממנו וחברת הביטוח את העלות והטרחה בטיפול בתביעות קטנות ומטרידות שלא לשמן נועד הביטוח. לא בכל מקרה יש השתתפות עצמית - למשל בביטוח רכב חובה, בביטוח מוות בביטוחי אדם, וטוטל לוס בפוליסת ביטוח רכב פרטי ומסחרי עד 4 טון - אין השתתפות עצמית.
התאחדות חברות לביטוח חיים בע"מ, ח"ץמונח בתחום ביטוח החיים - התאחדות וולונטרית (אינו מחייבת), הפועלת כחברה בע"מ, אשר מאגדת את המבטחים החברים בה שפועלים במדינת ישראל הפעילים בביטוח חיים. מטרת התאחדות לדאוג לאינטרסים המשותפים של המבטחים ובכלל זה לייצגם כלפי הציבור, סוכני הביטוח והרשויות. במסגרת ההתאחדות פועלות הוועדות הבאות: וועדת אקטוארים, ועדת שיווק מבוטחים וסוכנים, וועדת השקעות ומיסוי.
נכון לשנת 2017 המבטחים שאינם חברים בהתאחדות הם: חברת הביטוח מגדל, AIG ישראל, ושירביט.
התיישנותמונח לגבי תביעות המוגשות בבתי משפט – חל בכל ענפי הביטוח - בהגשת תביעות לבית משפט יש לשים לב לתקופת ההתיישנות שנקבעה לאותו סוג של ביטוח. בית המשפט לא ידון בתביעה אשר הוגשה לבית המשפט לאחר תום תקופת ההתיישנות. תקופות ההתיישנות כנגד המבטחים בישראל לפי הוראות חוק חוזה הביטוח, התשמ"א - 1981:
בפוליסות אשר חוק הביטוח אינו חל לגביהן (כמו למשל ביטוח ימי ואווירי ופוליסות שנערכו לפני כניסת חוק חוזה הביטוח לתוקפו), תקופת ההתיישנות עשויה להיות שונה.
ראו לעניין תקופת ההתיישנות בפוליסות שמלפני חוק חוזה הביטוח
ויתור על סודיות רפואיתמונח בביטוחי אדם - המבוטח נדרש לחתום על טופס ויתור על סודיות רפואית על מנת לאפשר לנציגי המבטח לעיין במסמכיו הרפואיים.
ויתור על תחלוףמונח בביטוחי רכוש ואחריות חוקית - בביטוחים של עסקים גדולים ניתן לפעמים לכלול בפוליסה סעיף לפיו מוותר המבטח על זכות התחלוף כלפי כל גורם שהמבוטח ויתר לו בכתב על זכות זו לפני קרות מקרה הביטוח. ויתור זה אינו חל בדרך כלל, לטובת מי שגרם למקרה הביטוח מתוך כוונת זדון (או תוך כדי ביצוע פשע - לפי נוסח של אחד המבטחים).
זיקת ביטוחמונח מתחום עקרונות הביטוח - תנאי ראשוני לקיומו של חוזה ביטוח הוא קיומה של זיקת ביטוח. זיקת הביטוח לנכס מוגדרת כעניין כלכלי של המבוטח בהמשך קיומו של האובייקט המבוטח. לכל אדם יש זיקה ברורה לחייו ולרכוש הנמצא בבעלותו או רכוש שהוא אחראי בעבורו כלפי אחרים.
זיקה למוצר ביטוח חיים או פנסיהמונח מתחום ביטוח החיים והפנסיה - זכאות לטובת הנאה מאת: חברה מנהלת, מבטח, ועובד של גוף מוסדי.
חברת ביטוחמבטח – חברה שקיבלה רישיון מרשות הפיקוח על הביטוח לעסוק כמבטח בישראל. יש להבדיל בין סוכנות ביטוח שהיא למעשה תאגיד של סוכן ביטוח (עוסקת בתיווך) לבין חברת הביטוח שנותנת למבוטח את הכיסוי הביטוחי.
חברה מנהיגהמונח בתחום הביטוח המשותף - החברה שהנפיקה את הפוליסה בביטוח משותף שבדרך כלל גם נושאת בחלק הארי של הסיכון.
חובת הגילוימונח בכל ענפי הביטוח - בעסקת ביטוח, מוטלת חובת הגילוי על המבוטח, חברת הביטוח והסוכן שמתווך בעסקה. המבוטח נדרש לתת תשובה מלאה כנה ובכתב לכל אלה בעניין מהותי (שיכול להשפיע על חברת הביטוח על עצם הסכמתה לבטח ועל תנאי הביטוח) שנשאל עליה בכתב וכן לא להסתיר בכוונת מרמה עניין שידוע לו לגביו, כי הוא עניין מהותי לחברת הביטוח. חובת הגילוי לגבי עובדות מהותיות לעסקת הביטוח חלה על סוכן הביטוח, על חברת הביטוח, וגם על המבוטח. על המבטח והסוכן חל איסור לתיאור מטעה של עסקת ביטוח.
חוזה הפסד יתר - Excess Of Lossמונח בביטוח משנה - סוג של חוזה לביטוח משנה בלתי יחסי לפיו מקבל מבטח המשנה שיעור קבוע מכל הפרמיות בענף אליו מתייחס חוזה ביטוח המשנה תמורת זאת הוא מכסה נזקים מעל סכומים מסוימים (אקסס) עד גובה גבול אחריותו לפי החוזה.
חוזה מותר ידות - Surplus of Lineמונח בביטוח משנה - סוג של חוזה לביטוח משנה יחסי לפיו קובעת חברת הביטוח מה יהא חלקו של מבטח המשנה בסיכון (אם בכלל). חברת הביטוח רשאית למסור למבטח המשנה ידות שהן כפולות השייר (חלקה בסיכון) עד למספר המרבי של הכפולות שנקבעו בחושה הביטוח המשנה. למשל חוזה של 10 ידות מאפשר למסור למבטח המשנה 10 כפולות שייר.
חוזה מכסה - Quota Shareמונח בביטוח משנה - סוג של חוזה לביטוח משנה יחסי לפיו מקבל מבטח המשנה שיעור קבוע מכל סיכון בענף הביטוח אליו מתייחס החוזה תמורת השתתפותו מקבל מבטח המשנה את אותו השיעור בפרמיה בו הוא נושא בסיכון.
חוזה ערבות לשיעור נזקים - Stop Lossמונח בביטוח משנה - סוג של חוזה לביטוח משנה בלתי יחסי לפיו מקבל מבטח המשנה שיעור קבוע מכל הפרמיות בענף אליו מתייחס חוזה ביטוח המשנה תמורת זאת הוא מכסה הפסדים בסוף שנת החיתום בענף אליו מתייחס החוזה.
חוק המספרים הגדוליםמונח מתחום עקרונות הביטוח - חוק המספרים הגדולים הוא הבסיס המאפשר לחברת הביטוח להעריך את תוצאות הנזקים מול פרמיה על מנת לקבוע את עלות הביטוח. הואיל וחברת הביטוח מרכזת מספר גדול של סכנות, פועל העיקרון של חוק המספרים הגדולים אשר אומר: ככל שמספר התופעות הנמדדות עולה יורדת מידת המקריות והתוצאה קרובה יותר להסתברות.
חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח)חוק המסדיר את עניני הביטוח במדינת ישראל ונועד להגן על ציבור המבוטחים. החוק, קובע, בין היתר תנאים לרישוי ולפיקוח על חברות ביטוח וסוכנים. חוק זה מחייב, בין השאר, את חברות הביטוח לנהל מערכת נפרדות של חשבונות, ביטוח משנה, והחזקת נכסים לביטוח חיים. החוק אוסר, בין היתר, שימוש מסחרי במילה "ביטוח" ללא התר מפורש מהמפקח על הביטוח. החוק כולל סעיפי עונשין.
חוק חוזה הביטוח
חוק החל על חוזי ביטוח שנכרתו בישראל החל מיום 1/1/1982. חוק זה אינו חל על: ביטוח ימי ואווירי (למעט שני סעיפים בחוק), ביטוח משנה (למעט סעיף אחד בחוק), ביטוח אבנים יקרות ומתכות יקרות, חוזי ביטוח שנכרתו לפני שהחוק נכנס לתוקפו, מקרים שיש לגביהם הוראה מיוחדת בפקודה לביטוח רכב מנועי או בחוק אחר. החוק אינו כולל סעיפי עונשין.
חוקר ביטוחחוקר פרטי שנכר על-ידי חברת הביטוח על מנת לוודא ולאמת את מקרה הביטוח, סיבת הנזק נסיבותיו והיקפו.
חידוש הביטוחמונח בכל ענפי הביטוח - כל ביטוח מסתיים בתאריך הנקוב בפוליסה בתום תקופת הביטוח. לצורך חידוש הביטוח נדרשת הסכמה של המבוטח וחברת הביטוח.
חיתוםמונח בכל ענפי הביטוח - תהליך במהלכו מחליט האחראי לנושא מטעם המבטח (החתם) אם להתקשר בהסכם הביטוח עם המבוטח או לא ואם כן באילו תנאים (פרמיה, השתתפות עצמי, הקף הכיסוי, דרישות המיגון וכו').
חריג - סייגמונח בכל ענפי הביטוח – תנאי הקובע, כי אירוע או סוג נזק מסוים אינם מבוטחים לפי הפוליסה. חוק חוזה הביטוח קובע, כי על מנת שחברת הביטוח תוכל להסתמך על חריג או סייג לכיסוי הביטוחי (כלומר להימנע מתשלום בשל קיומו של חריג) עליה לציינם בפוליסה בהבלטה מיוחדת או לפרטם בסמוך לנושא שאליו הם מתייחסים. בית המשפט קבע, כי הבלטה על ידי קווים ברשימת הפוליסה אינה מהווה הבלטת חריגים כנדרש על-פי חוק.
חתםמונח בכל ענפי הביטוח - נציג מוסמך של המבטח שעוסק בחיתום ומקבל או אינו מקבל עסקים לביטוח. החתם הוא בדרך כלל עובד שכיר של חברת הביטוח או סוכן ביטוח שקיבל הרשאה מחברת הביטוח לחתום על פוליסות בשמה. סוכן חתם יכול לייצג מספר חברות ביטוח.
טוויסטינגמונח בביטוח חיים - כאשר המבוטח מחליף ביטוח חיים קיים בביטוח חיים חדש או בקרן פנסיה. בדרך כלל מדובר בביטול הביטוח הישן וברכישת ביטוח חדש. לפעמים המבוטח מפסיד זכויות וכספים בתהליך זה.
טוטל לוסמונח בביטוחי רכוש -ראו אובדן כללי.
טופס 17מונח בביטוחי בריאות וסיעוד - הטופס שמומצא על-ידי קופת חולים המאשר את התשלום בעבור הטיפול למוסד הרפואי. ללא המצאת הטופס יידרש החולה לשלם את עלות הטיפול מכיסוי הפרטי.
ירידת ערךמונח בביטוח רכוש (כולל ביטוח רכב) – לאחר קרות מקרה הביטוח, כאשר לרכוש המבוטח נגרם נזק חלקי, יורד ערך הרכוש לאחר תיקונו בעקבות הנזק. בביטוח רכב פרטי ומסחרי עד 4 טון כולל הכיסוי הביטוחי לרכב גם את ירידת הערך שנגרמה לרכב בשל התאונה.
יועץ ביטוחמונח בכל ענפי הביטוח – יועץ הביטוח משמש גם בדרך כלל, כיועץ לניהול סיכונים. הוא יועץ למזמין הייעוץ (מבוטחים וגם או סוכנים וגם או חברות ביטוח) לגבי הסיכונים להם קיימת החשיפה ולגבי הדרכים להתמודדות עם הסיכון וביניהם הביטוח. היועץ מעורב בדרך כלל גם בקביעת נהלי עבודה ובניסוח תנאי אחריות וביטוח בחוזים שונים וכן במפרטים ובמכרזים של ביטוח. על יועץ ביטוח למוצרי פנסיה וגם או ביטוח חיים נאסר לשמש כסוכן וגם או כמשווק.
ייעוץ פנסיונימונח בתחום ביטוח החיים והפנסיה – מתן ייעוץ ליחיד בנוגע לכדאיות החיסכון, שלו או של קרובו, כעמית-שכיר, כעמית-עצמאי או כמבוטח, באמצעות מוצר פנסיוני אשר לנותן הייעוץ אין זיקה למוצר וגם או ליצרן.
כיסוימונח בכל ענפי הביטוח –הקף הביטוח, פרוט המקרים, התנאים והסכומים לתשלום תגמולי הביטוח למוטב.
כינון הפוליסה (סכום הביטוח)מונח בביטוחי רכוש - ראו - השבת סכום הביטוח לקדמותו לאחר נזק.
כל הסיכוניםמונח בכל ענפי הביטוח - סוג ביטוח לפיו ניתן כיסוי ביטוחי לכל מקרה שאינו צפוי מראש אשר לא הוגדר כבלתי מבוטח לפי חריגי הפוליסה. כלומר, הצדדים להסכם הביטוח יודעים רק מהם המקרים שאינם מבוטחים, המקרים שלא פורטו בפוליסה מבוטחים. למשל ביטוח מסוג "כל הסיכונים" לתכשיטים, מכסה בדרך כלל, בין היתר, מקרה של אבדן תכשיטים מחוץ לדירה (לרוב בשטח מדינת ישראל אלא אם הביטוח הורחב במיוחד) לא משום שמקרה זה פורט במפורש כמקרה מבוטח לפי הפוליסה אלא דווקא משום שלא פורט כמקרה שאינו מבוטח. בביטוח מסוג "כל הסיכונים בדרך כלל כל מה שעל המבוטח להוכיח הוא שקרה מקרה בלתי צפוי. אם חברת הביטוח הביטוח טוענת שהאירוע אינו מבוטח, עליה מוטלת חובת ההוכחה.
כתב כיסוי זמנימונח בכל ענפי הביטוח –מסמך המוצא על-ידי המבטח בסמוך לכריתת חוזה הביטוח המפרט את תמצית הכיסוי הביטוחי ותנאיו. תוקף הכיסוי הזמני מתבטל אחר שהמבוטח מקבל פוליסה התואמת את הסיכום עם חברת הביטוח לגבי הכיסוי.
כתב קבלה ושחרורמונח בתביעות ביטוח בכל ענפי הביטוח – מסמך שנלווה בדרך כלל לתשלום תגמולי הביטוח עליו חותם המוטב לאישור קבלת הסכום המגיע בשל מקרה הביטוח.
ללוידסללוידס אינה חברת ביטוח אלא תאגיד שנוסד בלונדון בסוף המאה ה- 16. כיום מאגד הארגון אלפי חברים (שמות) המשמשים חתמים המאוגדים בסינדיקטים. כל חתם נושא באחריות אישית בהתאם לשיעור השתתפותו בביטוח. כל סינדיקט מתמחה, בדרך כלל, בתחום מסוים של ביטוח. העסקאות נעשות באמצעות תווכנים (ברוקרים מיוחדים).
לשכת סוכני הביטוחאיגוד וולונטרי (אין חובה לסוכן להשתייך אליו) המאגד אלפי סוכני ביטוח בישראל. מטרת הלשכה לדאוג לאינטרסים המשותפים של כלל סוכני הביטוח בישראל ולייצג את חבריה כלפי חברות הביטוח, הרשויות והציבור.
מאמןלאחר שסוכן הביטוח עמד בבחינות מתמחה, עליו לעבור תקופת התמחות בפיקוח של מאמן. מי שיכול לשמש כמאמן הוא עובד חברה מקצועי או סוכן ביטוח.
מבוטח ראשימונח בכל ענפי הביטוח - במקרה שבו נקבעו בפוליסה מספר מבוטחים ואחד מהם נקבע כמבוטח ראשי, הוא יהווה מבחינת המבטח הנציג של כל המבוטחים הנוספים לעניין ניהול משא ומתן, הוצאת מסמך מטעם המבטח שיחייב את כל המבוטחים, קבלת תגמולי ביטוח שאינם משולמים ישירות לצדדים שלישיים לפי הוראתו וכן יראו בכל הודעה שתשלח לו ע"י המבטח כאילו נשלחה לכל אחד מהמבוטחים הנוספים.
מוטבמונח בכל ענפי הביטוח - מי שזכאי לקבל את תגמולי הביטוח מחברת הביטוח בעקבות הנזק. בביטוח הרכוש המבוטח הוא בדרך כלל גם המוטב, אלא אם כן נקבע אחרת במפרט הפוליסה.
מוטב בקביעה בלתי חוזרתמונח בכל ענפי הביטוח – מוטב שהמבוטח אינו רשאי לקבוע במקומו מוטב אחר במשך כל תקופת הביטוח.
מוסך הסדרמונח בתחום ביטוח רכב – מוסך שלחברת הביטוח יש עמו הסדר מיוחד. תיקון הרכב במוסך הסדר אינו כרוך בתשלום דמי התיקון על-ידי המבוטח (למעט סכום ההשתתפות העצמית וכו') ואין צורך להפקיד שיק ביטחון לתיקון נזק מבוטח. אצל מרבית המבטחים ניתן לקבל השתתפות עצמית נמוכה יותר בתיקון הרכב במוסך הסדר.
מוצר פנסיוניקופת גמל לקצבה (קרן פנסיה/פוליסת קצבה), קופת גמל לתגמולים, פוליסה הונית, ביטוח ריסק, אובדן כושר עבודה, השלובים כאשר בנ"ל, קופת גמל אישית לפיצויים, קרן השתלמות, מוצר נוסף שיקבע שר האוצר.
מיגוןמונח בעיקר בביטוח אלמנטארי – אמצעים שהמבוטח נוקט – בדרך כלל, כתנאי לקיום הביטוח, על מנת למנוע נזקים ו/או לצמצמם.
מכה תחת מכהמונח בתחום ביטוח רכב – הסכם שהיה בעבר בין חברות הביטוח אשר המסדיר את חלוקת תשלום הנזקים ביניהן כאשר נגרם נזק בו מעורבים מבוטחים של החברות. מטרת ההסדר לחסוך למבטחים את הטורח והוצאות שבתביעות תחלוף הדדיות.
מנהל הסדריםמונח בתחום הפנסיה - גורם המרכז את הטיפול בביטוחי החיים, הגמל והפנסיה בעבור מעבידים מול כלל הגופים הפעילים בתחום הפנסיה כמו: קרנות פנסיה, חברות ביטוח, קופות גמל, קרנות השתלמות, קופות פיצויים וכו'.
מפרט ביטוחמונח בכל ענפי הביטוח - מסמך הנערך על ידי המבוטח או יועץ מטעמו הכולל את הגדרת הדרישות המיוחדות של המבוטח בכל הקשור להסכם הביטוח.
מפרט הביטוח נערך, בדרך כלל, לקראת חידוש הביטוח במטרה להפיצו בין מבטחים/סוכני ביטוח שונים על מנת לקבל את ההצעה הנוחה והמתאימה ביותר למבוטח.
הליך הפצת המפרט יכול להיעשות גם כחלק מהליך מכרז ביטוח שחל עליו חוק המכרזים והוא במרבית המקרים הליך מורכב ממושך ומסובך יותר מאשר הליך הפצת מפרט שאינו חלק ממכרז ובדרך כלל גם מלווה בייעוץ משפטי.
יועץ ביטוח ויועץ ניהול סיכונים בביטוח כללי
מפרט הפוליסההרשימה – החלק של הפוליסה שמודפס על-ידי המחשב וכולל את הפרטים המיוחדים של חוזה הביטוח כמו שם המבוטח וכתובתו, מספר הפוליסה, תאור הסיכון המבוטח והכיסוי, תנאים מיוחדים לביטוח, פרוט הפרמיה וההשתתפות העצמית, תאריך ההדפסה וחתימת המבטח.
מצב רפואי קודםמונח בביטוחי אדם - (ההגדרה לפי תקנה של חוק הפיקוח): מערכת נסיבות רפואיות שאובחנו במבוטח לפני מועד הצטרפותו לביטוח, לרבות בשל מחלה או תאונה, לעניין זה, "אובחנו במבוטח" – בדרך של אבחנה רפואית מתועדת, או בתהליך של אבחון רפואי מתועד שהתקיים בששת החודשים שקדמו למועד ההצטרפות לביטוח.
מצג שוואמושג בכל ענפי הביטוח - הטעיה- תיאור מטעה של עובדות - חוק חוזה הביטוח מחייב את המבוטחים לא להסתיר בכוונת מרמה כל עניין שידוע להם לגביו שהוא עניין מהותי למבטח וחוק פיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א - 1981 אוסר על חברות וסוכני ביטוח תיאור מטעה על עסקת ביטוח בעל-פה, בכתב או בדפוס ואף מפרט דוגמאות ומקרים שאי גילוי נכון לגביהם ייחשב לתיאור מטעה.
מציעמועמד לביטוח - מונח בכל ענפי הביטוח - מי שמציע את עצמו לביטוח - מילוי הצעת הביטוח ומסירתה לסוכן ביטוח עדיין אינה מחייבת את חברת הביטוח. הביטוח אינו תקף עד קבלתו של המועמד לביטוח ע"י נציגי חברת הביטוח, אם בכלל ואפשר, כי בסופו של דבר המציע לא יתקבל לביטוח.
מקבל עסקיםמונח בכל ענפי הביטוח - ראו חתם.
מקדם קצבהמונח בתחום ביטוח חיים - "מקדם קצבה" – או "מקדם גמלא" - המספר בו יש לחלק את סכום שהצטבר על מנת לדעת את גובה הגמלא החודשית שיקבל המבוטח. למשל מקדם קצבה של 50 ₪ מבטיח 50 ₪ קצבה חודשית לכל 10,000 ₪ שנצברו בפוליסה. המקדם קבוע מראש לפי גיל המבוטח במועד קבלת הקצבה הראשונה. בחלק מהפוליסות לביטוח חיים מקדם הקצבה קבוע לאורך כל חיי הפוליסות ובחלקן האחר ניתן לשינוי על ידי המבטח בעבור מספר שנים בכפוף לאישור הפיקוח על הביטוח.
מקדם קצבה קבועמונח בתחום ביטוח חיים - "מקדם קצבה קבוע" – מבטיח את הוודאות לקבל סכום הקצבה החודשי הרצוי במועד היציאה לפנסיה. בביטוח חיים, ניתן לקבל, כאמור מקדם קצבה ידוע מראש למשך מספר שנים או לכל תקופת הביטוח.
מקרה ביטוחמונח בכל ענפי הביטוח - האירוע הביטוחי - מקרה הביטוח (האירוע שכנגד תוצאותיו מכסה הביטוח) אמור להיות תאונתי (מקרי ובלתי-צפוי) מבחינת המבוטח. יוצא מהכלל לעניין זה הוא, כמובן, ביטוח סיכון מוות בביטוח אדם הוודאות במקרה זה היא לגבי מועד המוות ונסיבותיו.
משרד הכרטיס הירוקמונח בתחום ביטוח רכב - משרד הכרטיס הירוק עוסק בביטוח חובה לרכב ישראלי בחו"ל ורכב זר המגיע לארץ. פעילות המשרד מוגבלת למדינות החברות במועדון הכרטיס הירוק (מצרים אינה חברה במועדון זה).
משבת
מונח בתחום
ביטוח רכב
– ראו
אימובילייזר.
משתנים מפחיתיםמונח בביטוח רכב – משתנים המשפיעים על הפחתת ערכו של הרכב המבוטח לעומת רכבים אחרים הדומים לו, כמו: קילומטראז' גבוה, רכב של חברה, מספר רב של בעלים, רכב שנקנה מחברת השכרה, רכב שעבר תאונה וכו'.
משתנים מעליםמונח בביטוח רכב - משתנים המשפיעים על עלית ערכו של הרכב המבוטח לעומת רכבים אחרים הדומים לו כמו: קילומטראז' נמוך, מספר מועט של בעלים, העדר תאונות וכו'.
נזק חלקימונח בתביעות לפי ביטוח רכוש (לרבות רכב) – מתאר מצב בו הנזק שנגרם לרכוש המבוטח אינו נזק מלא והרכוש ניתן לתיקון ולשיקום בעקבות הנזק.
נזק תוצאתימונח בכל ענפי הביטוח – מדובר בנזק נוסף שנגרם כתוצאה מהנזק הישיר. למשל אובדן שכר-דירה בשל שרפת הדירה, אובדן רווחים בשל השבתת עסק לאחר הצפה וכיוצא באילו.
למדריך ביטוח נזק תוצאתי - אובדן רווחים
נכות מלאהמונח בביטוח אדם - מצב של נכות של 100% לפי הגדרתה בפוליסה.
נכות צמיתהמונח בביטוח אדם – מצב שבו נגרמה למבוטח נכות תמידית להבדיל מנכות זמנית.
נכות מקצועיתמונח בביטוח אדם – מצב בו המבוטח אינו מסוגל לעבוד במקצועו בעקבות מקרה הביטוח למרות שיכול להיווצר מקרה בו הוא מסוגל לעסוק במקצועות אחרים. למשל פגיעה במיתרי הקול של זמר שאינה מאפשרת לו לשיר גורמת ל 100% של נכות מקצועית.
נכות חלקיתמונח בביטוח אדם – מצב של נכות שאינה מלאה, כלומר פחות מ- 100% לפי הגדרתה בפוליסה.
נזק ראשוןמונח בביטוחי רכוש - ויתור מראש על הפחתת תגמולי ביטוח בשל ביטוח חסר בביטוח רכוש. המבטח והמבוטח מסכימים מראש לבטח רכוש בסכום הנמוך מתוך הערכה שלא יכול להיגרם נזק לכל הרכוש במקרה אחד. סכום הביטוח לנזק ראשון מהווה את גבול אחריותו של המבטח אולם בנזק חלקי לא ינוכה, כאמור, ביטוח חסר. אם דמי הביטוח מחושבים לפי מלוא ערך הרכוש נקבע לפעמים כי יחושב ביטוח חסר אם ערך הרכוש בפועל עולה על הבסיס עליו חושבו סכומי הביטוח לפי היחס שביניהם. ביטוח על בסיס נזק ראשון יכול להיקבע לסוג מסוים של רכוש, למשל: חפצי עובדים או לסיכון מסוים, למשל פריצה.
נזק ראשון והגבלת נזק בביטוח רכוש - Loss Limit - הכתבה השבועית של קטיה שוורצמן- בלעדי לאתר!
נזק מקסימאלי אפשרי - M.P.L. - Maximum Possible Lossמונח בכל ענפי הביטוח - הערכת הנזק המרבי האפשרי מסיכון מסוים ללא התחשבות בנסיבות המיוחדות כמו אמצעי מיגון, מיקום גיאוגרפי, נהלי עבודה וכו'.
נזק מקסימאלי משוער - E.M.L. Estimated Maximum Lossמונח בכל ענפי הביטוח - הערכת הנזק המרבי האפשרי מסיכון מסוים מתוך התחשבות בנסיבות המיוחדות כמו אמצעי מיגון, מיקום גיאוגרפי, נהלי עבודה וכו'.
נספח הוןמונח בביטוח חיים - נספח שניתן לצרף לפוליסות שנעשו בתקופה שבין 1/1/92 עד 31/12/99 לפוליסות קצבה מסוג עדיף. נספח זה הופך את הביטוח לביטוח הוני במקום ביטוח קצבה.
סוכן ביטוחמי שמתווך בין חברות ביטוח לבין מבוטחים. לפי חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א - 1981 נדרש סוכן הביטוח להחזיק ברישיון ביטוח תקף לכל ענף ביטוח בו הוא מתווך. חידוש הרישיון נעשה מדי שנה.
סיכוןבענף הביטוח מוגדר המונח סיכון כאי-ודאות לנזק. כדי שהביטוח יהיה אפשרי, המבוטח אינו אמור לדעת אם האירוע הביטוחי יקרה או לא, אם יקרה מתי יקרה ובאילו נסיבות ומה תהינה תוצאותיו. יוצא מהכלל הוא מקרה ממות בביטוח אדם – כאן נשאר גורם אי הוודאות רק לגבי מועד המקרה, נסיבותיו ואמדן הנזק הכלכלי שייגרם בעקבותיו.
סיכון בר-ביטוחסיכון הניתן לביטוח - מונח מתחום עקרונות הביטוח - על מנת שסיכון טהור ניתן יהיה לביטוח על-ידי חברת הביטוח צריכים להתקיים כל התנאים הבאים:
סיכון טהורמונח מתחום עקרונות הביטוח - סיכון סטטי שאינו יזום על-ידי המבוטח כמו למשל סיכוני אש ופריצה.
סיכון ספקולטיבימונח מתחום עקרונות הביטוח - סיכון ספקולטיבי, דינאמי שהוא יזום ע"י המבוטח כמו למשל השקעה כספית בסחורה מסוימת למקרה שלא ימצאו לה קונים. סיכון מסוג זה בדרך כלל אינו ניתן לביטוח.
סימני אש - סימני אש Fire Marksמונח בתחום ההיסטוריה של ביטוח אש. הם שלטים מסחריים יצוקים ממתכת אשר חוברו לקירות המבנים המבוטחים. יש לזכור כי באותה תקופה כאשר רבים מתושבי לונדון לא ידעו קרוא וכתוב היו סימני האש, העדות היחידה על קיום הביטוח ומילאו לא אחת את התפקיד שממלאת היום הפוליסה הכתובה.
סכום ביטוחמונח בביטוחי רכוש – תאור הסכום בו העריך המבוטח את רכושו. אחריות המבטח מוגבלת לסכום הביטוח המשמש בסיס לחישוב הפרמיה ולפעמים גם בסיסי לחישוב ההשתתפות העצמית (בנזקי רעידת אדמה) וביטוח חסר.
סכום הפיצוייםמונח בביטוח אדם – הסכום המרבי שנקבע בהסכמה מראש בין המבטח לבין המבוטח או ישלם המבטח למוטב בקרות מקרה הביטוח.
סף פיצוי – פרנצ'יסהסוג מיוחד של השתתפות עצמית שחלה רק אם הנזק אינו עובר את הסכום שנקבע לצורת כך בפוליסה (או שווה אליו – כפי שנקבע). כלומר אם נקבע סף פיצוי של 4,000 $ בפוליסה והנזק היה 4,001 $ או יותר - יקבל המוטב את כל הסכום ללא ניכוי השתתפות עצמית אולם בנזק של 3,999 $ לא ישולם כל סכום שהוא למוטב.
סכנה שבאישיותמונח מתחום עקרונות הביטוח - שיקולי חברת הביטוח לגבי עצם ההתקשרות בחוזה הביטוח וקביעת תנאיו מושפעים מאומדן הסכנה שבחומר והסכנה שבאישיות האדם, למשל מבוטח בעל עבר פלילי, מבוטח רשלן שאינו מקפיד על אמצעי הזהירות למניעת נזקים וכד'. מעריכים את הסכנה שבאישיות אדם גם לגבי שכנים, עובדים, בני משפחה ועוברי אורח. אדם חולה בביטוח חיים או תאונות אישיות מהווה סכנה שבחומר ולא סכנה שבאישיות.
סכנה שבחומרמונח מתחום עקרונות הביטוח - שיקולי חברת הביטוח לגבי עצם ההתקשרות בחוזה הביטוח וקביעת תנאיו מושפעים מאומדן הסכנה שבאישיות ובחומר, למשל מפעל המאחסן חומרים דליקים, תהליך עבודה מסוכן וכד'. אדם חולה בביטוח חיים או תאונות אישיות מהווה סכנה שבחומר ולא סכנה שבאישיות.
סוקר הביטוח- סוקר סיכוניםמומחה שנשלח מעם חברת הביטוח (ולפעמים גם מטעם המבוטח) לזהות את הסיכונים לכם חשוף המבוטח, לבדוק את המיגון ולהציע המלצות לשיפורי מיגון.
סל בריאותמונח בביטוחי בריאות וסיעוד - השירותים שקופת החולים חייבת לספק לפי הוראות חוק בריאות ממלכתי.
סעיף מנהיגותמונח בתחום הביטוח המשותף - סעיף המחייב את החברות המשתתפות בביטוח המשותף לשלם תגמולי ביטוח לפי קביעת החברה המנהיגה שהנפיקה את הפוליסה.
עלוקהמונח בביטוח רכב מקיף - יחידה העוקפת את המשבת המקורי של הרכב ומונעת גניבה תוך שימוש במפתח. העלוקה היא רכיב ניתוק עצמאי, ועשויה לשמש לניתוק אלקטרוני של מערכות הרכב השונות, כמו: הדלק, מחשב הרכב, הצתה, נעילת מערכת ההילוכים (בכלי רכב בעלי גיר אוטומטי), משבת המנוע (אמובילייזר). פרטים נוספים באתר חברת קאל סקיוריטי.
עמלת סוכןשכר טרחתו של סוכן הביטוח. העמלה משולמת לסוכן על ידי חברת הביטוח וקבעת לפי אחוז מוסכם מראש בין הסוכן לחברת הביטוח מהפרמיה שמשולמת לחברת הביטוח על-ידי המבוטח.
עניין מהותי
מונח בתחום עקרונות הביטוח - עניין העשוי
להשפיע על מבטח סביר אם להתקשר בכלל בחוזה הביטוח ואם כן באילו תנאים
(פרמיה, השתתפות עצמית, דרישות מיגון, היקף כיסוי וכו').
ערך כינוןמונח בביטוחי רכוש – חדש תמורת ישן - במקרה זה אין מנכים את שיעור הבלאי מתגמולי הביטוח בתנאי שהמבוטח עומד בתנאי הכינון. בביטוח רכוש לפי ערך כינון, מקבל המוטב במקרה של נזק ערכו של רכוש חדש במקום ישן. התנאי לכך הוא קביעת סכומי הביטוח לפי ערכו של הרכוש כחדש ותיקון או החלפה בחדש של הרכוש שניזוק בתוך התקופה שנקבעה לכך בתנאי הפוליסה. הרכוש המוחלף יהיה מאותם סוג וטיב של הרכוש הניזוק. אם החידוש או ההחלפה לא יבוצעו, תשלם חברת הביטוח תגמולי ביטוח לפי ערך שיפוי (ישן תמורת ישן).
ערך מוסכםמונח בביטוח רכוש – חישוב תגמולי הביטוח (הפיצוי) לאחר נזק לפי הסכום שסוכם מראש בין המבטח לבין המבוטח ללא תלות בשיעור הנזק שנגרם. ביטוח לפי "ערך מוסכם" מקובל בדרך כלל, בביטוח דברי אומנות וענתיקות.
ערך שיפוימונח בביטוח רכוש – ישן תמורת ישן - חישוב תגמולי הביטוח (הפיצוי) לאחר נזק לפי ערך השוק של הרכוש שניזוק (עלות המכירה ממוכר ברצון לקונה ברצון בשוק החופשי) רגע לפני קרות מקרה הביטוח (הנזק). כלומר מתגמולי הביטוח מנכים את גורם הבלאי.
עקרון התחלוףמונח בביטוחי רכוש ואחריות חוקית – מקרה פרטי של סוברוגציה או שיבוב - לאחר שחברת הביטוח שילמה למוטב את סכום הנזק המבוטח לפי הפוליסה, עוברת זכותו של המבוטח לגבות סכומים המגיעים לו בגלל אותו מקרה ביטוח, שלא לפי פוליסה אחרת, לידי חברת הביטוח. זכות זו מוגבלת לשיעור הסכום ששולם על-ידי חברת הביטוח. על חברת הביטוח להימנע מלעשות כל מעשה אשר יפגע בזכותו של המבוטח לקבל פיצויים מעל לסכום ששולם על ידה. על המבוטח להימנע מעשיית כל מעשה אשר ימנע מחברת הביטוח לממש את זכותה (בדוגמא לעיל, עליו להימנע מלהתחייב בפני השכנים כי לא יגיש נגדם תביעה כלשהי בגין הנזק לדירתו). אם יעשה המבוטח מעשה כזה יהיה עליו לפצות את חברת הביטוח. לפי חוק חוזה הביטוח, עקרון התחלוף אינו חל כאשר מקרה הביטוח נגרם שלא בכוונה על-ידי קרוב משפחה או מעביד או עובד אשר אדם סביר לא היה תובע מהם פיצוי.
עקרון השיפוימונח בביטוחי רכוש ואחריות חוקית – עקרון שנועד להבטיח שהמוטב לא יקבל מחברת הביטוח במקרה של נזק סכום העולה על ההפסד הממשי שנגרם לו (כדי שהנזק לא יהיה "כדאי" למבוטח). עקרון זה קובע, כי תשלום תגמולי הביטוח (הפיצוי) על ידי חברת הביטוח בעקבות מקרה הביטוח (נזק) ייעשה באופן שיביא את המוטב כל שניתן למצב שהיה נמצא בו אלמלא קרה מקרה הביטוח. מעקרון השיפוי נגזרים עקרון התחלוף וביטוח הכפל. עקרון זה אינו חל בביטוח אדם שם אי אפשר להחזיר את המצב לקדמותו לאחר נזק.
ערך מסולקמונח בביטוחי חיים ובריאות - בפוליסות בהן נקבע, כי קיים ערך מסולק, עומד לזכות המבוטח במקרה של הפסקת תשלומי הפרמיה סכום הערך המסולק לפי הטבלה בפוליסה שמתייחסת לתקופה שבה שולמו הפרמיות. או בביטוח סעודי, זכות לקבל טיפולים בסכום מופחת מהמקורי לפי הפרמיות ששולמו.
ערך פדיוןמונח בביטוחי חיים וסיעוד - סכום הכסף המגיע למבוטח למשיכה בזמן נתון לפי הפוליסה לביטוח חיים בשל מרכיב החיסכון.
פוליסהמונח בכל ענפי הביטוח - מסמך חתום על ידי המבטח המשמש עדות לקיומו של חוזה הביטוח. בפוליסה מפורטים הזכויות והחיובים של הצדדים להסכם הביטוח. לפי חוק חוזה הביטוח יכול להתקיים מצב בו הביטוח יהיה תקף מבלי שהמבוטח יקבל אי-פעם פוליסה לידיו וזאת באותם ביטוחים בהם נהוג שלא למסור פוליסות למבוטחים (כמו למשל בביטוח תאונות אישיות של תלמידים). כאשר הפוליסה לא נמסרה למבוטח יהיו בתוקף תנאי הביטוח המפורטים בפוליסה לדוגמא לאותו סוג של ביטוח שנמסרה על ידי חברת הביטוח למפקח על הביטוח כנדרש בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) .
פוליסת הצהרהמונח בביטוחי רכוש - פוליסה המוצאת בתחילת תקופת הביטוח לפי סכומי הביטוח המרביים כאשר בתום התקופה נערכת התאמת פרמיה לפי הצהרות המבוטח לגבי ערך הרכוש שהיה בפועל.
פוליסה מסולקתמונח בביטוח חיים – פוליסת ביטוח חיים שיש בה ערכי פדיון אשר המבוטח הפסיק לשלם בעבורה את הפרמיה ולא פדה את ערכיה.
פוליסה משתתפת ברווחים"פוליסה משתתפת ברווחים" - מונח בביטוח חיים - אינה מבטיחות תשואה קבועה וידועה מראש והסכום המתקבל בסוף הדרך על-ידי המבוטח נגזר מהתשואות אותן הצליח המבטח להשיג בתיק ההשקעות.
פוליסה פתוחהמונח בכל ענפי הביטוח - פוליסה שניתן להוסיף אליה סיכונים במהלך תקופת הביטוח ללא צורך בקבלת אישור מראש של המבטח לגבי כל סיכון וסיכון והכל בתנאי שהוספת הסיכונים נעשית לפי הכללים שנקבעו לכך מראש והוגדרו בפוליסה. למשל פוליסה פתוחה לביטוח עבודות קבלניות מאשפרת כיסוי מיידי של מיזמים (פרויקטים) חדשים העומדים בתנאים שנקבעו בפוליסה בכל הנוגע לסוג והקף כספי של העבודות. המבוטח העסוק בבניה של מיזמים רבים אינו נדרש לקבל אישור מחברת הביטוח לגבי כל עבודה ועבודה אלא פשוט מודיע לחברת הביטוח בכתב על תחילת עבודה חדשה בתוך המועד שנקבע לכך בפוליסה הפתוחה והכיסוי לגביה נכנס לתוקפו.
פוליסה תקניתמונח בכל ענפי הביטוח - פוליסה המבוססת על תנאי מינימום שנקבעו לגביה עפ"י חוק (תקנות מיוחדות על פי חוק פיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א - 1981). על תנאי המינימום ניתן רק להוסיף ואסור לגרוע מהם (אסור להוסיף סייגים וחריגים שאינם כלולים בתקנה). עד כה נקבעו תנאי מינימום לביטוחי פרט בלבד: ביטוח הדירה ותכולתה, ביטוח רכב פרטי ומסחרי עד 4 טון וביטוח נוסעים לחו"ל.
פנסיהמונח בענף ביטוח החיים והפנסיה - קצבה (בד"כ חודשית) שנועדה להבטיח הכנסה למי שפרנסתו אינה מובטחת מסיבות שונות (פרישה מעבודה, גיל, מצב בריאות, נכות) המוגדרות בתקנון קרן הפנסיה או בחוק. הקצבאות המשולמות על ידי המוסד לביטוח לאומי ניתנות לפי הסכומים והתנאים לזכאות שנקבעו בחוק הביטוח הלאומי. הקצבאות המשולמות על ידי קרנות הפנסיה ניתנות לפי תנאי הזכאות של העמית בקרן הפנסיה.
פנסיה תקציביתמונח בענף ביטוח החיים והפנסיה - קצבה חודשית המשולמת לחלק מהעובדים עובדים במגזר הציבורי ובשירות המדינה. התשלום נעשה מתקציב המעביד בדומה למשכורת לפי הזכויות שנצברו על ידי העובד במהלך עבודתו.
פרק הפוליסהחלק הפוליסה – מונח בכל ענפי הביטוח – כיסוי ביטוחי שניתן לבטחו לפי פוליסה נפרדת אולם נכלל בתוך פוליסת "חבילה" כוללת. קיום הכיסוי לכל פרק מפרקי הפוליסה, בדרך כלל, חל רק אם הדבר צוין במפורש במפרט הפוליסה.
פרו-רטהמונח בביטוח אלמנטארי - חישוב הפרמיה בביטוח לתקופה קצרה משנה אחת. החישוב נעשה באופן יחסי לתקופה. הפרמיה השנתית כפול מספר הימים בו הביטוח תקף חלקי 365.
פרו-סקלהמונח בביטוח אלמנטארי - חישוב הפרמיה בביטוח לתקופה קצרה משנה אחת. החישוב נעשה לפי טבלה שנקבע בה מקדם (אחוז) לכל תקופת זמן בה היה הביטוח תקף. למשל לתקופת ביטוח עד שבועיים 10% מהפרמיה השנתית לתקופת ביטוח עד חודש 15%.
פריצהמונח בביטוחי רכוש - בביטוחי רכוש קיימת בדרך כלל, הגדרה שונה של המונח "פריצה" מהגדרתו בחוק הפלילי. חברות הביטוח דורשות בדרך כלל קיום סימנים של חדירה בכוח או באלימות למקום בו נמצא הרכוש על מנת שהאירוע ייחשב כפריצה. עם זאת ניתן להשיג בדרך כלל כיסוי לגניבת רכוש בשל שימוש במפתחות בית העסק שהושגו שלא כדין. הכיסוי אינו אחיד וקיימים הבדלים בין הפוליסות השונות.
פרמיה נטוראו דמי הביטוח נטו.
פרמיה משתנהמונח בביטוחי חיים, אובדן כושר עבודה, בריאות וסיעוד - ביטוח בפרמיה אשר משתנה בתוך תקופת הביטוח בשל גילו של המבוטח. שינוי נוסף בתקופת הביטוח הטעון אישור של הפיקוח על הביטוח ועליו יש להודיע למבוטחים מראש, הוא שינוי בשל עליה בעלות השירותים המסופקים על-ידי חברת הביטוח. הפרמיה המשתנה צמודה למדד המחירים לצרכן.
פרמיית פיקדוןמונח בכל ענפי הביטוח - מצב בו הפרמיה הנקובה בפוליסה אינה פרמיה סופית ונערכת התאמה של הפרמיה במהלך תקופת הביטוח או לאחר סיומה. פרמיית פיקדון מקובלת בביטוח מלאי בפוליסות אש לפי תנאי הצהרה, ביטוח עבודות קבלניות בפוליסה פתוחה, ביטוח אחריות מקצועית לפי מחזור הכנסות, ביטוח סחורה בהעברה לפי מחזור הובלות ובמקרים נוספים.
פרמיה קבועהמונח בביטוח אובדן כושר עבודה, בריאות וסיעוד - ביטוח בפרמיה שאינה משתנה בתוך תקופת הביטוח. הפרמיה הקבועה צמודה למדד המחירים לצרכן.
צד שלישי (או צד ג')מונח בענפי ביטוח רכב ואחריות חוקית - כל מי שאינו המבטח או המבוטח ואינו צד להסכם הביטוח. ביטוח אחריות חוקית כלפי צד שלישי מכסה את אחריותו של המבוטח כלפי צד שלישי בשל נזק שהוא גרם לו ואשר מבוטח לפי תנאי הפוליסה.
קבלה לביטוחמונח בכל ענפי הביטוח - ראו חיתום.
קוד דגםמונח בביטוח רכב - מספר שמופיע בפוליסה לביטוח רכב פרטי ומסחרי עד 4 טון ובמחירוני רכב המציין את היצרן, הדגם ושנת היצור של הרכב.
קרן פנסיהמונח בענף ביטוח החיים והפנסיה - קופת תגמולים שנועדה לתשלום קצבה (בדרך כלל חודשית) לעמיתים בקרן או לשאיריהם בשל הגיעם לגיל הפרישה או מפאת נכות או בשל מקרים נוספים שנקבעו בתקנון הקרן. התשלומים נעשים לפי זכויות העמית בקרן בהתאם לתקנון והתוכנית שנבחרה לעמית.
קרניתמונח בתחום ביטוח רכב חובה - קרן שהוקמה לפי הוראות חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. הקרן מפצה נפגעי תאונות דרכים הזכאים לפיצוי לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים שאינם יכולים לקבל פיצוי מחברת ביטוח מהסיבות הבאות:
המימון לתשלומים נעשה על-ידי אחוז מסוים מפרמיות ביטוח רכב חובה.
רופא הסכםמונח בביטוח ביטוח בריאות - רופא שחברת הביטוח חתמה עמו על הסכם עבודה שמו מופיע ברשימת רופאי ההסכם שחברת הביטוח מפנה את מבוטחיה לקבל מהם את הטיפול הרפואי כאשר עלות הטיפול (לפעמים בניכוי השתתפות עצמית) משולמת על-ידי חברת הביטוח.
רפואה משלימהמונח בביטוחי בריאות -כיסוי ביטוחי לרפואה אלטרנטיבית כמו דיקור, שיאצו' וכו'.
רשימת הפוליסהמונח בכל ענפי הביטוח - ראו מפרט הפוליסה.
שאלה גורפתמונח בתחום עקרונות הביטוח - שאלה כללית הכורכת יחדיו עניינים שונים ללא קשר ביניהם. למשל: השאלה אם נגרם לך אי פעם נזק לרכוש? תחשב לשאלה גורפת לעומת שאלה שאינה גורפת כמן: האם המהלך שלוש השנים האחרונות נגרם לך או לרכושך נזק שכנגדו אתה מבקש לקבל ביטוח בחברתנו?
שב"ןמונח בביטוח בריאות - שרותי בריאות נוספים מעל לשירותים הכלולים בסל הבריאות הבסיסי שניתן לרכוש בקופות החולים תמורת תשלום נוסף.
שיווק פנסיונימונח בתחום ביטוח החיים והפנסיה - מתן ייעוץ ליחיד בנוגע לכדאיות החיסכון, שלו או של קרובו, כעמית-שכיר, כעמית-עצמאי או כמבוטח, באמצעות מוצר פנסיוני כאשר לנותן הייעוץ קיימת זיקה למוצר וגם או ליצרן.
שיירמונח בתחום ביטוח משנה ומשותף - חלקו של המבטח בסיכון (סכום הביטוח או גבול האחריות) לאחר חלוקת הסיכון לביטוח משנה ומשותף.
שיפוימונח בביטוחי רכוש ואחריות חוקית - השבת המוטב ככל האפשר למצב שהיה נמצא בו אלמלא קרה מקרה הביטוח. ראו גם ערך שיפוי.
שיעבוד פוליסהמונח בביטוח רכוש ומשכנתא – כאשר רכוש מסוים משמש בטוחה למלווה להחזר הלוואה נוצרת למלווה זיקת ביטוח לגבי גובה ההלוואה שמאפשרת לו לבטח את הרכוש או לחילופין לדרוש שיעבוד הפוליסה לטובתו – כלומר המלווה יהיה המוטב לפי הפוליסה עד גובה ההלוואה וחברת הביטוח מתחייבת שלא לבטל את הביטוח ולא לגרוע מתנאיו ללא הודעה מוקדמת לבעל השעבוד בתוך התקופה שנקבעה (בדרך כלל לא פחות מ- 30 יום).
שמאי הביטוחמונח בענפי ביטוח רכוש (ובכלל זה ביטוח רכב רכוש) -הגורם המקצועי האמור לבדוק את נסיבות הנזק, שיעורו ואחריות חברת הביטוח לגביו. השמאי אינו מהווה צד להסכם הביטוח והמבוטח רשאי לחלוק על ממצאיו .
שמאי ביתמונח בתחום ביטוח רכב - שמאי בית כשמאי אשר עשוי להימצא במצב של ניגוד עניינים עם המבוטח בשל קשר מיוחד עם המבטח. שמאי בית ייחשב, בין היתר, אחד מאלה:
שמאי חוץמונח בתחום ביטוח רכב - שמאי שאינו שמאי בית המופיע ברשימת השמאים שהגישה חברת הביטוח למבוטח. שמאי חוץ אמור להיות שמאי אובייקטיבי, כלומר חסר פניות לטובת חברת הביטוח. הוא נבחר על-ידי המבוטח אולם שכרו משולם על-ידי חברת הביטוח.
שמאי אחרמונח בתחום ביטוח רכב - שמאי אחר הוא שמאי שאינו שמאי בית או שמאי חוץ- כלומר, שמאי שאינו כלול ברשימת שמאי החוץ שקיבל מהמבטח ואינו נחשב כשמאי בית.
שמאי מכריעמונח בתחום ביטוח רכב - השמאי שנקבע באופן אקראי מתוך רשימת השמאים שהורכבה על-יד איגוד חברות הביטוח ואיגוד השמאים, השמאי המכריע נועד להכריע בכל מקרה של מחלוקת בין שתי הצעות תיקון או שתי שומות. השמאי המכריע אינו שמאי בית או חוץ של המבטח הרלבנטי.
שירותים אמבולטורייםמונח בביטוחי בריאות וסיעוד - שירותים רפואיים שלא בעת אשפוז.
שר"פמונח בביטוח בריאות - שרותי בריאות פרטיים שניתן לרכוש מעל ובנוסף לסל שירותי הבריאות ולשב"ן.
תאונהאירוע פתאומי ובלתי צפוי מראש על ידי המבוטח.
תאריך רטרואקטיבימונח בביטוחי אחריות מקצועית, אחריות המוצר ואחריות מנהלים ונושאי משרה - התאריך הרטרואקטיבי שנקבע ברשימת הפוליסה שהחל ממנו יחול הכיסוי הביטוחי לגבי כל מקרה שקרה ואשר הוגשה לגביו תביעה בתקופת הביטוח (כמובן בשל מקרים שאינם ידועים למבוטח במועד ההתקשרות עם המבטח).
תנאי הביטוחמונח בכל ענפי הביטוח - תנאי הסכם הביטוח - התנאים שנקבעו בפוליסה ובחוק הקובעים את הנסיבות, הדרך והמועד לתשלום תגמולי ביטוח (הפיצוי) על ידי חברת הביטוח למוטב וכן את חיובי המבוטח כמו ביצוע המיגון, תשלום הפרמיה, צמצום נזקים והודעה למבטח על התרחשותם.
תביעה מסולקתמונח בכל ענפי הביטוח - תביעה שתגמולי הביטוח בגינה כבר שולמו למוטב.
תביעה פתוחהמונח בכל ענפי הביטוח - תביעה שנפתחה אצל חברת הביטוח. תגמולי הביטוח לא שולמו ועדיין לא ידוע אם ישולמו בכלל ומה יהיה שיעורם.
תגמולי ביטוחמונח בכל ענפי הביטוח- (הפיצוי) סכום הכסף שמשולם על-ידי חברת הביטוח למוטב (או תיקון הרכוש שניזוק מטעם חברת הביטוח) בשל מקרה ביטוח.
תחלוףראו עקרון התחלוף.
תשלום הפרמיה לשיעוריןפריסת תשלום הפרמיה ע"י המבטח לתשלומים כאשר המבוטח נדרש לשלם את דמי האשראי. לפי החוק ניתן לשלם את הפרמיה עד 12 תשלומים כאשר התשלום האחרון ייעשה לפחות 21 יום לפני תום תקופת הביטוח. אין חובה להצמיד את התשלומים למדד או למט"ח מוסכם.
תשלום הפרמיה במזומןתשלום מלוא הפרמיה בתוך התקופה שנקבעה מראש בין המבטח לבין המבוטח ללא חיוב המבוטח בתשלום דמי אשראי הנדרשים בשל תשלום הפרמיה לשיעורין.
תקופת הביטוחהתקופה בה הביטוח תקף – תקופה זו מתחילה ביום הראשון לביטוח ומסתיימת ביום האחרון לביטוח לפי הרשום במפרט הפוליסה. יש לשים לב, כי בביטוח אחריות חוקית (כמו צד ג' וחבות המעבידים) הביטוח מכסה מקרים שקרו בתקופת הביטוח גם אם המידע לגביהם הגיע לחברת הביטוח לאחר שתקופת הביטוח כבר הסתיימה. בביטוחי אחריות מקצועית, אחריות המוצר ואחריות דירקטורים (הנערכים על בסיס "תביעה מוגשת" המכסה אחריות רק בשל תביעות שהוגשו נגד המבוטח בתוך תקופת הביטוח) הפוליסה תשלם לפי כיסוי רטרואקטיבי גם בשל מקרים שקרו לפני תחילת הביטוח לאחר התאריך הרטרואקטיבי (ולא היו ידועים למבוטח) כאשר התביעה בגינם הוגשה למבוטח בתוך תקופת הביטוח.
תקופה קצרהמונח בביטוח אלמנטארי - כללי – אופן חישוב הפרמיה לתקופה בה היה הביטוח תקף וזאת לאחר שהמבוטח ביטל את הפוליסה לפני שהגיעה לסיומה או בביטוח לתקופות קצרות משנה אחת כאשר בסיס הפרמיה לתקופה נקבע מראש לפי "תקופה קצרה". למעשה מדובר בפרמיה גבוהה יותר מהחישוב היחסי לתקופה (פרו-רטה). בביטוחי דירה, רכב,עסק וכד' המבוטח ישלם 10% מהפרמיה השנתית עבור כל חודש או חלקו בו היה הביטוח תקף בתוספת 10% מהפרמיה גלובלי, כלומר אם בוטל הביטוח לאחר יומיים (חלק מחודש) ישלם המבוטח עבור ביטוח זה 20% מהפרמיה השנתית. המטרה למנוע מהמבוטחים לבטל את הביטוח כל פעם שיוצא להם ביטוח חליפי בתנאים ובמחירים נוחים יותר. בפועל יתכנו חישובים שונים בפוליסות שונות למשל חישוב הפרמיה לתקופת ביטוח הקצרה משנה בביטוח רכב חובה: עד 7 ימים 5% מהפרמיה השנתית. מעל 7 ימים 5% מהפרמיה השנתית בתוספת 0.3% מהפרמיה השנתית בעד כל יום ביטוח החל ביום השמיני.
תעריף- המיוןמונח בכל ענפי הביטוח - הבסיס לחישוב הפרמיה - האחוז (או חלק האחוז) אותו מכפילים בסכום הביטוח או בסכום אחר (כמו הקף המחזור העסקי) על מנת לקבל את סכום הפרמיה נטו. התעריף משתנה ביחס ישר לגובה סיכונו של המבטח.
תוספת חיתומיתמונח בביטוחי אדם - במקרה של מקצוע, עיסוק או תחביב בסיכון גבוה, בעיה רפואית או בריאות לקויה של המבוטח לפני כניסתו לביטוח. חברת הביטוח תדרוש, בדרך כלל, תוספת פרמיה בעבור תוספת הסיכון ויכול להיות גם שתגביל את הכיסוי הביטוחי בכל הקשור למצב הקיים.
תקופת אכשרהמונח בביטוחי בריאות וסיעוד - ביטוח הבריאות אינו מכסה מקרים שקרו בתקופת האכשרה של החודשים הראשונים לביטוח.
תקופת המתנהמונח בביטוחי אובדן כושר עבודה, בריאות וסיעוד - התקופה הראשונה שמתחילה ביום קרות מקרה הביטוח ומסתיימת כעבור התקופה הנקובה בפוליסה. בתקופה זו המבוטח אינו זכאי לקבל תגמולי ביטוח
עודכן לאחרונה: 2/4/2021
|
|
כל זכויות התוכן שמורות לקטיה שורצמן ולהוצאת "הסעיפים הגדולים" © Copyright |